
THREE (3) WEEK MATERNITY LEAVE

Frequently Asked Questions

ELIGIBILITY REQUIREMENTS

In order to be eligible for the 3-Week Maternity Leave benefit, you must be a:

● Certificated employee in a part-time or full-time contract position
● Certificated hourly employee (pro-rated basis)
● Classified employee with permanent status who has successfully completed probation (130

workdays or 6 months, whichever is longer)

NOTE: Substitute employees are not eligible

PRIOR TO BIRTH

Planning for a Substitute: Bargaining Unit Members must collaborate with their site administrator and/or
supervisor to arrange for substitute coverage.

Please contact Personnel if you need help arranging for a substitute (588-3037).

AFTER THE BIRTH

If you still have questions after reviewing this FAQ, please contact your Payroll Technician. Your Payroll
Technician will review your available leave balance and options for applying the three (3) weeks of Maternity
Leave with you.

This Request for 3-Week Maternity Leave Form (A-94) (also found on the Payroll section of the website) must
be completed, identifying the period of time the Bargaining Unit Member intends to apply the three (3) weeks of
Maternity Leave (if known). If unknown at the time the child is born, the form may be submitted any time within
the first year of the child’s birth and may be submitted as many times as necessary to access the entire three
(3) weeks of leave (ensuring leave time is completed within the first year of the child’s birth).

APPLYING THE 3-WEEKS OF MATERNITY LEAVE

Three (3) Week Maternity Leave information in Bargaining Unit Members’ Contracts:
● CVEA - Article 16
● CSEA - Article 9
● CVSA - Article 9

Beginning July 1, 2016, Bargaining Unit Members have three (3) weeks of paid Maternity Leave:
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If the unpaid leave is granted, the
u
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9. Q: How much time will I have to spend with my baby?

A: The amount of time you have available will vary based on physician’s documentation, date of child’s
birth, and available leave time. Please contact your Payroll Technician to determine available leave
time.

10. Q: Can I use this time for my baby’s doctor’s appointment?

A: Yes, if you are electing to defer your 3-week Maternity Leave to a later date, it may be used for a child’s
doctor’s appointment within the first year following the birth; however, the leave may only be accessed
two times in increments less than a week at a time.

11. Q: What is the difference between FMLA, CFRA, maternity leave, and parental leave?

A: These are all leave plans that assist you in taking time off and have different requirements. Please
contact Payroll at 588-3070 to determine eligibility for each leave plan.

12. Q: How do I apply for the 3-Week Maternity Leave if I am not eligible for FMLA/CFRA?

A: Certificated employees may apply for the 3-Week Maternity Leave during the Pregnancy Disability
period. Classified employees must be a permanent employee on or before the date of birth of the child
to qualify for the 3-week Maternity Leave.

13. Q: Do all pregnant employees receive the same benefit?

A: All eligible employees receive the same benefit. However, eligibility varies as determined by law.
Substitutes and classified probationary employees do not meet the eligibility requirement.

14. Q: I’ve only worked for CVUSD for three months. Am I entitled to maternity leave?

A: If you are a contracted certificated employee and do not qualify for FMLA/CFRA (FMLA requires you to
have worked in the District for one (1) year and 1,250 hours, CFRA requires you to have worked in the
District for one (1) year), you may apply the 3-weeks of Maternity Leave during the Pregnancy Disability
Leave. Classified employees must be a permanent employee on or before the date of birth of the child.
Substitute employees are not eligible for this benefit.

15. Q: My spouse or partner is pregnant. Am I entitled to maternity leave?

A: The 3-week Maternity is only applicable to the birthing parent. However, you could be eligible for
Parental Leave after the birth of the baby.

16. Q: Can other employees donate time to me if I don’t have enough illness leave?

A: No, pregnancy does not fall under eligible criteria for catastrophic leave.
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17. Q: Can I take additional leave after I have exhausted all of my other leave plans?

A: Additional leave may be granted. Please contact Personnel Services at 588-3047 to discuss additional
leave options.

18. Q: Who may I contact with my questions?

A: For questions specific to your individual salary, benej co8
ios s
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Once your doctor has written you out for the pregnancy disability period you go into sick leave time. Once all
sick leave is exhausted you go into differential leave per your bargaining unit contract. Please refer to the
CSEA Contract section Article IX  and CVEA Article XVI contract section.

Parental Leave - Effective January 1, 2017 (Certificated Employees) and July 1, 2017 (Classified Employees)
are eligible for Parental Leave. Parental leave is leave taken for the birth of a child of the employee or the
placement of a child with the employee for adoption or foster care. Both parents are entitled to parental leave
regardless of marital status. The employee is limited to one 12-week period. In accordance with Education
Code sections 44977.5 (AB375) and 45195.1 (AB2393) the twelve (12) weeks of Parental Leave m
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